söndag 29 november 2015

Borta bra men hemma bäst

Idag är det första advent!

Vi har spenderat dagen med att packa upp väskor. När detta var klart blev det dags att leta fram de sista julstjärnorna samt att röja i huset. Vi har nämligen varit bortresta sedan i onsdags. Varit med pappan i huset på en resan till Växjö. Vi började med att bo på hotell på vägen ner, besöka Gränna för att se på polkagristillverkning för att sedan spendera några nätter vid slutmålet. Här myste vi på hotell, badade i poolen, shoppade och hälsade på kusiner. Roligt att komma iväg en sväng men alltid skönt att komma hem igen.

Visar er idag en bild från gästrummet/ pysselrummet. Här spenderar tjejerna timmar med pyssel, målning, degning och diverse andra aktiviteter. 

Kikade en sväng på Instagram och såg en inspirerande bild på en gran gjord av foto. Gjorde därför en egen fotogran idag. Den får agera julgran i gästrummet. Praktiskt eftersom min man har blivit allergisk för gran ;-)
 Jag tog några foton, fäste med kludd. Sedan fick en ljusslinga agera "gran". Enkelt, roligt och lite annorlunda. 







Nu ska jag sätta mig och jobba lite inför morgondagen. 

Trevlig advent!

Kram Maria

måndag 23 november 2015

Saffransbak

Ännu en dag hemma med tjejerna resulterade i att vi bakade bullar med saffran och mandelmassa.

Nu har de varit hostiga och haft feber till och från i en vecka. Verkar vara envisa baciller. 

Min äldsta tjej Wilma är allergisk mot mjölk. De flesta recept med saffran innehåller kesella eftersom saffran i sig är väldigt uttorkande. Jag testade att istället för kesella ha i en skvätt havregrädde och 50g mjölkfritt smör. Detta funkade ypperligt. Dock får man tänka på att vara varsam med mjölet.  

Recept på supergoda saffransbullar hittar du här








När man är fyra år är det extra viktigt att ha bagarmössan på. Det är med stolthet hon bär den tjusiga mössan.  Numer får jag alltid hjälp vid bak och matlagning. Lillasyster älskar just nu att baka mest och storasyster att laga mat. Panerad fisk och köttfärsbiff är en klar favorit som hon fixar alldeles själv. 

Nu ska jag strax gå upp och lägga de små. Lilla Ida har varit vaken och hostat nästan hela natten.

Idag fick julstjärnan komma upp i köket. Jag vill hinna njuta lite innan det är dags att ta bort julsakerna igen.

Hoppas att ni får en mysig måndag!

Kram Maria

söndag 22 november 2015

Ny klocka

Att unna sig något till sig själv eller att köpa något till de som man tycker om är alltid kul. Jag har en ny finfin klocka från Daniel Wellington som jag bara älskar. Den är enkel, svart och stilren. Passar till det mesta, både till vardag och fest. 

Nu börjar det dra ihop sig till jul. Därför kommer jag att erbjuda ett julklappstips. Klickar ni in er här så får ni se Daniel Wellingtons exklusiva julerbjudande. 
Anger ni rabattkoden mariasvitabo får ni dessutom 15% rabatt på valfri klocka. Erbjudandet gäller till den 15:e januari. Det är dessutom fri frakt i hela världen.  




Själv är jag inte klar med julklapparna... Måste ta krafttag i detta för att slippa stressa i sista minuten. 

Kram Maria

lördag 21 november 2015

Förberedelse till vinter

Idag har vi gjort vinter i orangeriet. Kuddar, dynor, växter har plockats bort och vi är nu redo för lite vinter. Det var en vacker vinterdag med frostade fönster som glittrade fint i solens sken. 














Vi fick gå i skift ute idag, jag och min man. Minstingen fick feber igår. Det var första dagen ute för storasyster denna vecka. Tyvärr fick även hon feber till kvällen igen. Det verkar vara en envis bacill. 

Nu är det snart läggdags för våra trötta tjejer. Sedan blir det lördagsmys för hela slanten. 

Kram Maria

fredag 20 november 2015

Den första snön

För några dagar sedan föll de första flingorna för denna vinter. 
Barnen skyndade sig ut för att göra en snögubbe. Verklig lycka när den första snön faller!
Hann inte med att fota då. Smög idag ut nu på morgonen för att ta några bilder på orangeriet som ligger inbäddat i ett tunt täcke av snö. Jag tillhör det fåtal människor som verkligen älskar när det är snö på vintern. Det är så fantastiskt vackert. Tänk att vi har ynnesten att få uppleva fyra helt olika årstider. Nu hoppas jag att det snart kommer mer av de vita flingorna.

Nu ska jag bege mig mot jobbet. Idag ska min man vara hemma med två förkylda tjejer. Börjar själv känna mig snuvig. Får käka vitlök och smaka på en whisky i förhoppning av att slippa dessa baciller. 






I helgen ska vi ta ris. Har tänkt göra det länge men helgerna har bara rusat förbi vilket har gjort att vi inte hunnit. Ska också plocka ur alla kuddar och filtar ur orangeriet. Känns som att det börjar bli dags nu.

Hoppas att ni får en finfin fredag!

Kram Maria

torsdag 19 november 2015

Stjärnor till advent

Nu är det snart en vecka kvar till advent! 
Tiden bara rusar iväg, tyckte det var nyss som vi vände blad till november. 

Har införskaffat den första juldekorationen i form av en ljuvlig stjärngirlang från stayhome. Den lyser alldeles lagom, med ett mysigt sken som genast ger julkänslor. Nu vill jag bara fortsätta att dekorera. Får se om stjärnorna i fönstren snart får komma upp.







Ljusgirlang från Stayhome

Hoppas att ni har en bra vecka. Snart bara en dag kvar sedan är det helg!

Kram Maria

tisdag 17 november 2015

Sjukstuga

Idag har jag varit hemma med tjejerna. Vår äldsta tjej har hostat sig genom natten och har därför fått vara hemma för att vila upp sig. Hoppas på att hon är frisk imorgon!

Jag beställde för en tid sedan grå gardiner till vardagsrummet. Dessa har nu skickats tillbaka och de vanliga vita gardinerna sitter uppe igen. Det är  svårt att hitta en fin grå nyans på gardiner, viktigt att det känns rätt. Allra snyggast blir det om man sätter upp skenor och låter gardinerna gå ända uppifrån taket. Är lite sugen på att testa, men vill inte göra hål i taket... Förra veckan såg jag ett fint tyg i linne på Åhlens. Kanske ska det få komma hem till mig. Beror på om jag orkar sy eller inte. Förr sydde jag jättemycket, nu har intresset dessvärre mattats av. Nu köper jag hellre färdigt som är klart att brukas direkt. 

På förmiddagen hälsade vi på barnens farmor och gammelfarmor som bakade bröd i bygdens bagarstuga.  Som liten bakade jag själv mycket tillsammans med min mamma och farmor. Det blir lite extra kul när barnen också får uppleva det. Göra deg, mjöla, knåda, kavla, grädda och så till sist det man väntat på så länge, att få provsmaka det nybakade brödet med mycket smör och en skiva ost. Mums!





Hoppas att ni har haft en bra dag!
Nu ska jag gå och förbereda lite inför middagen. Ikväll blir det cowboysoppa. 

Kram Maria

lördag 14 november 2015

Oroliga tankar och nygammalt i köket

Idag vaknade jag till den hemska nyheten att Paris utsatts för ett terroristattentat. Önskar att jag kände mig förvånad, men nu är jag mest rädd, rädd över vart världen är på väg. Allt som har hänt de senaste åren skapar oro. Hur kommer det att se ut om ett år, en månad eller kanske tio år. Kommer vi att få stopp på dessa vansinnesdåd? Hur länge ska extremisterna få härja fritt? Jag hoppas att vi slipper se mer av dessa dåd i framtiden, men något säger mig att detta inte är slutet... Bara att hoppas på att världens goda krafter övervinner de onda. 

Fick under morgonen ett litet ryck där jag bytte tillbaka till mina gamla beslag. Velar lite fram och tillbaka om jag ska måla väggarna i samma nyans som i vardagsrummet eller om luckorna ska få sig en omgång. Vi får se hur och när det blir. Har färg kvar som jag planerat att ha i matrummet. Just nu går helgerna i en rasande fart. 






Nu ska jag ge familjen lite lunch. Sedan ska vi gå ut och ta bort vissna sockerärtor ur planteringslådorna och förbereda inför den kommande vintern. Kanske tar vi en tur till skogen för att hämta lite ris. 

Hoppas att ni har och får en trevlig helg!

Kram Maria

torsdag 5 november 2015

Ledig dag

Att ha en ledig dag i veckan är så skönt. Idag har jag varit med tjejerna till tandläkaren och haft en vän på besök. Har även hunnit med att städa och plocka ihop i hela huset. Både jag och min man tycker om att hålla efter i hemmet. Vårt hem pendlar från ordning till kaos. Vi brukar plocka ihop alla leksaker varje kväll. På så vis är det ganska lätt att hålla efter. 

Visar er en bild på en underbar hortensia. Älskar denna blomma, så fin! Den andra bilden är från vårt sovrum. Här går det snabbt att bädda. Vi kör på enkelhet utan överkast. På vardagarna blir sängen oftast obäddad eftersom större delen av dagen spenderas på jobbet. 







Nu ska jag skynda mig till min sångövning. Att sjunga är bara så kul!

Kram på er!